Mosor Film Festival i mi – 07.06.2014.

mosor2014

Naš prvi filmski festival,koji smo posjetili i na kojem smo sudjelovali. Planinarsko društvo Mosor iz Splita je povodom Svjetskog dana zaštite okoliša i Dana zaštite planinske prirode u RH u organiziralo 1. Mosor Film Festival. Prikazano je ukupno 16 filmova na temu planinarenja, alpinizma, speleologije, visokogorstva, canyoninga i zaštite prirode, autora iz Hrvatske i inozemstva.


Mi smo svoj doprinos dali filmovima „Jesenski Velebit 2013“ i „Božićni Velebit 2012“. Nije loše za prvi put.
A sve je počelo tako da nas je HPD Mosor kontaktirao u ožujku s zamolbom da im pošaljemo nekoliko naših kratkih filmova za njihov prvi MosFF i evo od tri poslana, dva naša odabrana su za prikazivanje u završnom programu festivala. A pošto nam je u zadnje vrijeme, zbog lošeg vremena propalo nekoliko izleta, ovaj put smo, zbog tematike i prognoze jednostavno rekli IDEMO.

I krenulo nas četvero, starom cestom preko Knina za Split. Put uz nekoliko stajanja ide čisto u redu, a jedini problemi javljaju se u Splitu kada slijedimo upute navigacije i uspijevamo pronaći odlagalište otpada i kraj puta na livadi. Nakon toga okrećemo strategiju i slijedimo narodnu “Kartu čitaj, seljaka pitaj”. I onda uspijevamo napustiti taj najlipši grad i krenuti prema Gornjem Sitnu.

Na parkingu s pogledom presvlačimo se u planinarsku opremu, punimo ruksake s pred festivalskom (čitaj planinarskom) i festivalskom robom (dalje u tekstu – pijača). Put od 40 minuta do planinarskog doma Umberto Girometta mi smo uspjeli rastegnuti duplo. Ali vremena ima,a vruće je i treba se lagano pripremati za festivalski nastup. Dom je inače smješten u hladovini umjetno zasađene crnogorice s primjesama bjelogoričnog drveća koje bi teško samoniklo na takvom mjestu. Ispod doma je predivna livadica na kojoj se priprema festivalska večer. Bez crvenog tepiha, ali pod zvjezdanim nebom i na mekoj travici s ponekim osjakom kojeg ćemo dobro osjetiti navečer.

Nakon okrijepe kod doma dijelimo se u dvije skupine. Jedni se odlučuju za jednopopodnevni Fakultet Svega. Radi se o brzom semestru svakakvih životnih mudrosti koje daje jedan 63-godišnji splitski mudrac i planinar. Druga skupina uspješno je ipak pobjegla u planinu i uspješno došla na vrh Mosora na 1325 metara visine. Bilo nam je zaista vruće, ali kad smo uhvatili greben, uživali smo u pogledima i vjetru koji nas je rashlađivao. Krug je trajao neka 3 ½ sata i vrijedi ga proći.

Povratkom do doma upoznajemo i glavnog organizatora, gosp. Denisa Vranješa, koji se zaista žrtvovao i potrudio napraviti jedinstvenu filmsku zabavu. Ispijamo hladnu pivicu, ispiremo znoj i oblačimo festivalske odore. Tekućina je fino ohlađena i zajedno s njom spuštamo se na livadu da nađemo najbolje mjesto.

Festival je startao dokumentarcem o Bosanskoj transverzali i nastavio se nekim ne baš kratkim filmovima i dinamičnim filmovima, tako da je naš Jesenski Velebit razdrmao publiku i po dobivenom pljesku jednoglasno proglašen za pobjednika festivala (ipak samo s naše strane). Festival je trajao do pola dva u noći, a bilo je tu i pjesme, šale, a za vrijeme trajanja nekim filmova uspjeli smo i odrijemati. Sve u svemu dobrano smo zagrijali publiku ovog festivala.

Na kraju zbog nemogućnosti nalaženja zadnje flaše vina odlazimo u spavaone na zasluženi odmor. A kad u spavaoni – FAKULTET – večernje predavanje. Ludilo, koje se na kraju ipak prekinulo u pravi čas. Da fakultet ne izleti kroz prozor kata.

Jedini problem ujutro bila je jedna Četka koja se našla na krivom mjestu (nismo mi) u krivo vrijeme (definitivno mi). Iz tog razloga došlo je do nekih čudnih događaja, koje ne bi baš dalje opisivao. I tako puni osjećaja i praznih _ odlazimo s Mosora.

Zaključak na kraju – svakako se vraćamo i to s FILMOM SVIH VREMENA, čija produkcija starta uskoro, a tko zna, možda će netko i od Vas biti jedan od likova ovog spektakla koji neće imati svojih granica.
Tako je crveni tepih filmskih festivala konačno dočekao i Črne Mambe. A sad kad smo to probali, tko će nas zaustaviti.

D.K.

Total distance: 11871 m
Max elevation: 1342 m
Min elevation: 612 m
Total climbing: 1003 m
Total descent: -984 m

[mudslide:picasa,0,hpk.chrne.mambe,6023223670351222977]

 

You may also like...