Spering 1605m, 24.11.2016.

spering_2

Da se ne ponavljam, ovi moji izleti, plod su nasumičnosti vremena u kojem živim. Prijevozno sredstvo je brumi, a plan izleta diktira slobodno vrijeme na poslu, te vremenska prognoza. Ovaj put , već unaprijed spreman ruksak, teglim poznatim puteljkom preko ledene rječice Teichl, sa ciljem izbijanja na hrbat Sengsengebirgea, te u magli zamišljam uspon na najzapadniji vrh istoimenog grebena, Spering.

Iskreno, pošto sam pokrenuo svoje noge tek koju minuticu poslije 12 sati, gore spomenuti vrh mi i nije baš bio izgledna dobitna kombinacija. Pogotovo u svjetlu činjenice da je mrkla noć već oko 17 sati. Dakle, računam, u ljetu mi je do malog sedla kod radio stanice trebalo više od 3 sata. Plus 1 do Speringa, u najboljim uvjetima računica govori o 16-16.15 sati dolasku na vrh. I spust po tami. Sa sigurno cmizdravim koljenom.

Dok su mi kalkulacije prolazile piksom, izlazim iz magle, koja u podnožju Totes gebirgea podsjeća na onaj jeftini šećerni vateni sladoled iz nekih prošlih vremena. Tada u nekom trenutku donosim odluku da moje gojze ostave otisak gore negdje visoko, bez obzira na sve. To je onaj osjećaj kad znaš da imaš stvari pod kontrolom. Pičim tempom koji nije moj, udišem zrak punim plućima i znam da mi je planina otvorila svoja skrivena vrata. Na prijateljski savjet dvojice postarijih planinara, da mi je malo zu spaet fuer Spering, odgovaram sa smiješkom i zahvalom.

Na sedlu biram lijevi pravac, pogledavam cajt, 2.45 od kamiona. Opa , imam još 15 minuta viška, koje mi pričinjavaju veliko zadovoljstvo u tom trenutku. Osim toga, takva sitnica predstavlja cijelo bogatstvo u planini sat i 45 prije zalaska sunca pa noge dobivaju krila. Obilazim podosta blatno-snježnih, te vrlo skliskih dijelova staze, izbijam na drugi hrbat. Iza mene, u daljini, Schillereck, a ispred, relativno prividno blizu, vidim moj današnji vrh i Križ na njemu. E, sad više ne odustajem. Malo spust, pa uspon na srednji vrh, spust sa njega i zadnji uspon osjetim listove obje noge istovremeno. Malo smo prećerali, motor je u crvenom broju okretaja.

Sve to nestaje podno Križa na Speringu u točno 15.43 sati. Pogled unaokolo je nestvaran, neopisiv. Skoro pa svi poznati vrhovi ovaj put izgledaju potpuno drugačije, uslijed sve te dubinsko nagurane magle. Izviruju poput nekih uzvišenih bića, koji ljubomorno čuvaju svoje tajne. Hvala Vam velikani na ovom doživljaju, na ovoj slici, i na ovoj kratkoj priči koja ostavlja dubok trag u mojoj duši. Čuvajte mi svoje tajne do neki , nadam se, sljedeći put.

Spust po noći, uslijed bljeskova naglavne lampe, područje nacionalnog parka pretvara u kulisu radnje nekog američkog hororčeka B produkcije, pa ga ja zgodno nazivam: tamnoviti spust! A dečec u meni, na kraju krajeva, ne misli radi tih par nezgodnih okolnosti ovog izleta, prekinuti svoja lutanja ovim krajem u budućnosti… Dapače.
Berg Heil!

Frenki F3

Total distance: 19337 m
Max elevation: 1645 m
Min elevation: 509 m
Total climbing: 1548 m
Total descent: -1538 m

[mudslide:picasa,1,hpk.chrne.mambe,6359776921672391713]

You may also like...