Grintovec 2558m, 04.12.2016.

grintovec_2016_2

Predugo me već nije bilo u Alpama da bi me zaustavila temperatura koja me uhvatila u subotu. Plan je ambiciozan, ispenjati i spustiti se u jednom danu, plus vožnja, ali čovjek jedino tako može znati na čemu je. Sedam godina nakon mog prvog i zadnjeg uspona na Grintovec, došlo je vrijeme da se to ponovi.

Četvorka iz tima Visokogorsko Udarne za ishodište ovaj put ima Suhadolnik na 901 m nadmorske visine. Pošto nam je cilj na 2558 m, a treba se opet i spustiti ispada da trebamo na brzinu lupiti 3314 metara visinske razlike! Ne zvuči loše, ali ne radimo to jedini taj dan, tako da se ne junačimo sa time.

Što se tiče uspona, po markaciji (jednoj od realnijih, ostale još dodaju) stoji da do vrha treba 4 h i 45 min, ali mi uz pauzu kod doma dolazimo za točno 4 h. Sam uspon na vrh nije nešto tehnički zahtjevan, a na nekih 200 metara od vrha montirali smo dereze zbog zaleđenog snijega.

Jak i ledeni vjetar ne dozvoljava nam dugotrajni boravak na vrhu i uživanje u sjajnim panoramama, pa krećemo na spust. Kako su nam na vrhu bili odlični razgledi, tako se sad ispod nas skupljaju oblaci i zatvaraju pogled na dolinu. Dok nas nekoliko to ne brine, Toomy koji na leđima ima krilo, a u glavi plan čuvanja koljena i spusta u dolinu, svako malo traži neku zračnu rupu i mogućnost polijetanja. Ipak se je i on morao spustiti do nekih 1900 metara, gdje je napokon uhvatio trenutak koji je dobro iskoristio. Mi ostali smo, bolnih koljena, morali još 1 ½ h skakati s kamena na kamen i pažljivo se spuštati u dolinu.

Na kraju klasika, kasni ručak, točena pivica i sigurna vožnja kući uz Pegija.
Zaključak, bio je ovo jedan pravi, brzinski jednodnevni izlet, kakve bi, zbog blizine KS Alpi trebali češće prakticirati. A moje, temperaturom izmučeno tijelo je super izdržalo sve napore do samog kraja.

D.K.

Total distance: 16564 m
Max elevation: 2574 m
Min elevation: 848 m
Total climbing: 1899 m
Total descent: -1922 m

[mudslide:picasa,1,hpk.chrne.mambe,6360909407507332033]

You may also like...

1 Response

  1. frenki says:

    palac gore boysi, lijepo ste se oznojili, vidim. Bravo…( fotke su super, puno govore, a i nekak mi je poznati krajolik, bude prilike opet i za mene valjda…)