Krn (2244 m) 17.04.2011.

Krn-04-11

Planirani Alpski izlet za travanj uspjeli smo ostvariti zadnji čas prije Uskrsa. Na put Slovenijom od 4,5 sati (da li je to moguće ?) uz već sad standardnu ekipu koju čine Goran, Cvajta, Toomy i Dario krenuo je i jedan povratnik s alpskim iskustvom – Siniša.

Krn sa svoja 2244 metra najviši je vrh Krnskoga gorja koje se strmo diže iznad predivne rijeke Soče. Od samog vrha ima 50-tak kilometara zračne linije do Jadranskog mora. Zbog razno raznih obaveza na put smo krenuli u subotu u 15:00 i kao što sam već spomenuo nakon gotovo 4 ½ sata stigli smo do parkirališta od kojeg nam do Koče na planini Kuhinja (991 m) treba samo 5 minutica šetnje.Inače moramo se zahvaliti domarki PD Kobarid koja je samo zbog nas otvorila dom u subotu (u nedjelji inače radi). Tu slijedi večera, lagano osvježenje uz pivicu i odlazak na spavanje.

Buđenje ovaj put imamo u 05:37 i u pola sedam smo već na stazi.
Početak staze još povremeno presijeca makadamsku cestu koja vodi do brojnih pastirskih stanova u podnožju Krna. Krn inače obiluje zelenim pašnjacima kojima stoka pase od svibnja.
Ubrzo počinje prava strmina, koju savladavamo bez većih problema. Plan je bio da se s ove staze spojimo na ferratu koja starta u Drežnici (pot Silva Korena), ali nažalost sajla na početku pristupne staze bila je pod ledenom kapom i od tog nauma smo ovaj put nažalost morali odustati.

Na sam vrh dolazimo za nešto malo više od tri sata, znači točno po markaciji. Spuštamo se prema Krnskoj Škrbini (2052 m), prijevoju s kojeg se penjemo prema vrhu Batognica (2164 m). Ovaj vrh je bio prva linija fronte u I. svjetskom ratu. Ovdje su se vodile bitke između Italije i Austro – Ugarske.
Talijani su uspjeli osvojiti Krn, ali do Batognice nisu nikad uspjeli stići. Teško je zamisliti kako je netko mogao uopće preživjeti zimske mjesece na ovakvoj planini, ali ljudi su se očito snalazili. Teško probijenim planinskim stazama dovlačila se municija, topovi, eksploziv, alati… Inženjerija je bušila živu stijenu, gradila skloništa, skladišta, stepenice, staze, kopala nove rovove i puškomitraljeska gnijezda…

Sam vrh Batognice je nakon jedne snažne nitroglicerinske eksplozije postao niži za nekoliko metara. Nakon Batognice slijedi direktni nemarkirani spust u dolinu i povratak kućama.

Zbog relativne velike udaljenosti ovo je malo naporan izlet za dan i pol, ali zbog ljepota ovog dijela Slovenije svakako je preporučljiv.

 

D.K.

[mudslide:picasa,0,pk.chrne.mambe,5596961180094971505]

You may also like...