Božić na Južnom Velebitu… – ARHIVA

I ovaj su Božić trojica novomarofskih planinara iz skupine Črne mambe odlučili provesti na Velebitu.

Nakon to je prošlogodišnja Božićna jelka završila na Svetom Brdu, ove godine odlučeno je da se jelka (donacija tvrtke Cedar agro) kiti na podruju Stapa (dolac), tj. u podnožju kuka Stapine (1124 m). Tako i Božićni odlazak na Velebit lagano postaje tradicija…

Uspon na Stap započeo je na Badnjak iz sela Ljubotić i to po pravom proljetnom vremenu, te se je na Stap stiglo tik pred zalazak sunca. Na Stapu postoji planinarsko sklonite zvano Tatekova koliba u kojoj je uslijedilo i prvo noćenje, ali tek nakon to je jelka okićena.

Na Božićno jutro uslijedilo je buđenje uz zvuke ledene kiše, te se nakon kratkog vijećanja kreće na put za Veliko Rujno (kraško polje na 900 metara).

Ovaj put otežan teškim vremenskim uvjetima trajao je četiri sata, a zaboravljen je dolaskom u unajmljenu kućicu na Rujnu gdje su se planinari nakon sušenja konačno i dobrano ugostili.

Inače Veliko i Malo Rujno predstavljaju veliku krašku udolinu, na kojoj je dijelom bilo razvijeno i poljodjelstvo,a dijelom su tu bili dobri pašnjaci za blago. Nažalost zbog neimanja elektrine energije i bez pristupne ceste dolazi do napuštanja Rujna i danas je gore tek nekoliko obnovljenih vikendica.

Tu je velika mogućnost i planinarskog turizma, jer osim blizine mora tu u neposrednoj blizini su i najveći vrhovi Velebita, Stap, nacionalni park Paklenica i još mnoštvo veoma zanimljivih područja za posjetiti.

Ponosni silazak novomarofskih planinara uslijedio je u ponedjeljak na blagdan Sv. Stjepana u mjesto Starigrad.

You may also like...